Nemška kulinarika je najbolj znana po njihovih klobasah. Poznajo več kot 1000 vrst različnih klobas. Najbolj pogoste so hrenovke, obarjene klobase in pečenice. Klobasa je živilo, ki se tradicionalno pripravlja iz zdrobljenega mišičastega mesa, slanine, soli in začimb, pri čemer nekatere sorte uporabljajo tudi žita, zelenjavo, kri in drobovino. Pripravljeno maso, meso klobas, napolnijo v črevesje, mehurje ali želodce, razdelijo na posamezne klobase tako, da jih zavežejo s klobasno prejo ali s kovinskimi sponkami iz nerjavečega jekla in, odvisno od vrste, kuhajo s kuhanjem ali pečenjem ali konzervirajo s sušenjem z dodatnim dimljenjem ali brez njega. Pri izdelavi klobas se uporabljajo tudi umetni ovoj, kozarci in pločevinke. Nemci skupaj s klobasami najpogosteje jedo različne vrste krompirja, zelje ali pa samo kruh ter gorčico.